Jaké informace může požadovat exekutor po zaměstnavateli jako plátci mzdy?

Stává se vám, že vás jako zaměstnavatele, tedy plátce mzdy, obesílá exekutor s výzvou k poskytnutí součinnosti a pod hrozbou pořádkové pokuty požaduje sdělení informací týkajících se zaměstnance, proti kterému je vedeno exekuční řízení? Často se jedná zejména o kontaktní údaje s tím, že „v předmětné exekuci vyvstala odůvodněná potřeba“ tyto informace získat.

V minulosti nebyl zcela jasný rozsah součinnosti, kterou může soudní exekutor po plátci mzdy (či jiného příjmu) povinného požadovat. Ministerstvo spravedlnosti ČR proto vydalo v lednu 2020 stanovisko, které problematiku osvětlilo a určilo, že exekutor může požadovat pouze informace nezbytné k řádnému provádění exekuce, tj. zda je s povinným uzavřena pracovní smlouva, DPP nebo DPČ, výše čisté mzdy, výplatní termín a podobně. Podle stanoviska MS ČR naopak exekutor NESMÍ požadovat například telefonní číslo či e-mailovou adresu povinného.

! Od 1. 1. 2022 toto navíc explicitně upravuje § 33 odst. 5 exekučního řádu, který taxativně vymezuje rozsah povinné součinnosti. Exekutor smí od zaměstnavatele požadovat POUZE:

  • údaje o mzdě nebo jiném příjmu jím vypláceném,
  • údaje o srážkách z těchto příjmů,
  • údaje o pracovněprávním vztahu povinného, nároku nebo právu, na jejichž základě pobírá příjem.

A jak je to s e-mailem či telefonním číslem povinného?

Vzhledem k tomu, že výše uvedený výčet je uzavřený, exekutor NESMÍ vyžadovat jiné údaje, včetně údajů kontaktních. Zaměstnavatel tyto údaje exekutorovi poskytnout nemusí, respektive dokonce ani nesmí, protože je sám vázán předpisy k ochraně osobních údajů.