Změny v oznamování zaměstnání cizinců a přeshraničních vyslání zaměstnanců od 01.07.2024

Od července dochází v rámci pokračující digitalizace státní správy k důležitým změnám v oznamování nástupů cizinců do zaměstnání u českých zaměstnavatelů a také přeshraničních vyslání zaměstnanců z jiných členských států EU do ČR.

Zapomenout bude nutné na všechny dosud používané formuláře, na podávání vytištěných oznámení v listinné podobě nebo na jejich zasílání e-mailem na elektronickou podatelnu Úřadu práce (ÚP).

Oznamování nástupů cizinců do zaměstnání v ČR bude nově možné pouze elektronicky:

  • vyplněním webového formuláře na stránkách ÚP,
  • vygenerováním XML souboru a jeho zasláním do datové schránky ÚP, nebo
  • přímou integrací systému zaměstnavatele s rozhraním MPSV.

Agenda přeshraničních vyslání úplně přechází z ÚP na Státní úřad inspekce práce (SÚIP). Zahraniční zaměstnavatelé, kteří vysílají své zaměstnance do ČR, tak budou svá oznámení podávat SÚIP, a to pouze přes nový webový registrační portál. Jediná výjimka bude platit pro prodloužení, změny či skončení vyslání zahájených do 30. 6. 2024.

Zásadních změn dozná i podávání veškerých oznámení v zastoupení za jiný subjekt.

Čeští i zahraniční zaměstnavatelé by tak měli uvedeným změnám věnovat pozornost, ať už uvedená oznámení podávají sami, nebo k tomuto účelu využívají další osoby.

V LTA vám samozřejmě rádi poradíme s jakýmikoliv praktickými dotazy a pomůžeme vám najít takový způsob podávání oznámení, který bude pro vaši společnost optimální.