Další administrativní povinnost pro zaměstnavatele

Jak jsme Vás již dříve informovali, od 1. dubna letošního roku platí pro všechny zaměstnavatele povinnost nahlásit příslušné správě sociálního zabezpečení zaměstnávání každého cizince požívajícího dočasného ochrany, a to i když z jeho příjmu není odváděno pojistné na sociální zabezpečení.

S účinností od 1. července 2023 pak zaměstnavatelům přibyde na základě novely zákona č. 66/2022 Sb. (zákon o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny), konkrétně jeho § 7, další agenda: Úřady práce budou po zaměstnavatelích moci požadovat potvrzení příjmů osob s dočasnou ochranou, a to opět i ve vztahu k nepojištěným činnostem. Úřad práce ve výzvě zasílané zaměstnavateli bude požadovat údaje o výši výdělku dané osoby za kalendářní měsíc, přičemž tuto informaci může požadovat opakovaně každý měsíc. Po obdržení dané výzvy pak bude mít zaměstnavatel povinnost předmětné potvrzení odeslat do 8 dnů prostřednictvím datové schránky nebo přes informační systém MPSV.

Důvodem této nové povinnosti je ověřování nároku na humanitární dávku cizinců s dočasnou ochranou s ohledem na výši jejich příjmů. Pro zaměstnavatele však tento postup představuje další břemeno již tak nadmíru vytížené mzdové účtárny.

Váš tým LTA