Pracovnělékařské služby a jak na ně

Co se vlastně rozumí pracovnělékařskými službami?

Často se zapomíná, že mezi tyto služby patří kromě hodnocení zdravotního stavu zaměstnanců nebo osob ucházejících se o zaměstnání (tzn. lékařských prohlídek), také nezbytné poradenství, školení zaměstnanců určených zaměstnavatelem v první pomoci a poradenské činnosti pro poskytování první pomoci. Do pracovnělékařských služeb dále řadíme také odborný dohled na pracovištích zaměstnavatele. Účelem těchto služeb tedy není pouze posuzování zdravotní způsobilosti zaměstnanců k výkonu sjednané práce, ale celkové zajištění maximální bezpečnosti při práci na pracovištích zaměstnavatele.

Co z toho pro zaměstnavatele plyne?

Povinnosti zaměstnavatelů se liší především podle kategorie rizikovosti vykonávaných prací, které reflektují pravděpodobnost zranění při vykonávání takové práce. Například do kategorie první řadíme práce, při nichž podle současného poznání není pravděpodobný nepříznivý vliv na zdraví zaměstnance. Naopak práce, při nichž riziko ohrožení zdraví není nikterak možné vyloučit, spadají do kategorie čtvrté.

Zde jsou některé z dotazů, se kterými se na nás klienti nejčastěji obracejí:

  • Jaké prohlídky jsou povinné?

Rozlišujeme prohlídky vstupní, výstupní a periodické, popř. mimořádné. Před vznikem pracovního poměru je zaměstnavatel vždy povinen zajistit vstupní prohlídku bez výjimky, a to vždy před nástupem do práce. Vstupní prohlídku nicméně může v případě prací první kategorie vykonat praktický lékař, u kterého je zaměstnanec registrován (to však nic nemění na povinnosti zaměstnance absolvovat tuto prohlídku u smluvního poskytovatele pracovnělékařských služeb jeho budoucího zaměstnavatele, pokud tak zaměstnavatel určí). U „dohodářů“, tedy zaměstnanců pracujících na základě DPP či DPČ, je situace jiná – povinnost vstupní prohlídky platí pouze v případě rizikových prací, tedy prací v kategoriích čtyři a tři, nebo v kategorii dva, pokud jsou tyto práce výslovně označeny za rizikové správním orgánem (tzv. kategorie „dva riziková“). U zbylých kategorií již povinnost vstupní prohlídky neplatí. I tito zaměstnanci na DPP/DPČ jsou však povinni prohlídku podstoupit, pokud o jejím provedení zaměstnavatel rozhodne.

Periodické prohlídky se následně v kategorii první a druhé provádí pouze tehdy, pokud to zaměstnavatel nebo zaměstnanec vyžadují. V kategorii třetí se potom provádí obligatorně jednou za dva roky a v kategorii čtvrté jednou za rok.

  • Kdo hradí vstupní prohlídku?

Vstupní lékařskou prohlídku hradí osoba ucházející se o zaměstnání. Zaměstnavatel uchazeči o zaměstnání vstupní lékařskou prohlídku uhradí, pokud s ním následně uzavře pracovněprávní vztah, ledaže se s uchazečem dohodne jinak. Jde-li o vstupní prohlídku, kterou se posuzuje zdravotní způsobilost uchazeče o práci v noci, hradí ji vždy zaměstnavatel.

  • Kdy je obligatorní odborný dohled nad pracovištěm?

Dohled se vykonává na pracovištích zaměstnavatele nejméně jedenkrát za 3 kalendářní roky, jde-li o práce zařazené do kategorie druhé rizikové, třetí a čtvrté, dále pokud existuje tzv. profesní riziko nebo pokud jsou pro vykonávané práce stanoveny podmínky zdravotní způsobilosti jinými právními předpisy. U ostatních prací zařazených v kategorii první a druhé nerizikové se dohled na základě smlouvy s poskytovatelem pracovnělékařských služeb povinně provádí pouze tehdy,  je-li to důvodné pro ochranu zdraví zaměstnanců.

  • Musím mít jako zaměstnavatel vždy uzavřenou smlouvu s poskytovatelem pracovnělékařských služeb?

Nikoliv. Pokud zaměstnanci vykonávají pouze druh prací, u nichž je z hlediska rizika přípustné, aby pracovnělékařské prohlídky prováděl jejich registrující lékař, a současně není nutné zajišťovat odborný dohled nad pracovištěm, zaměstnavatel se bez smluvního poskytovatele pracovnělékařských služeb z hlediska právních předpisů obejde.