Novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám

Dotační program Nová zelená úsporám zavedený v roce 2009 se stal důležitým nástrojem při zlepšování energetické efektivity domácností v České republice. Od září 2023 bude možné podávat žádosti podle upravených dotačních podmínek, které mají za cíl zjednodušit a rozšířit jeho dosah. Jednou z hlavních změn je snaha o větší participaci bytových domů do programu. O dotace avšak půjde žádat i zpětně pro rekonstrukce, které proběhly v období do září 2023.

Dříve byl program zaměřen především na rodinné domy, ale nyní byl rozšířen tak, aby umožnil snazší participaci i pro vlastníky bytů v bytových domech. Tento krok je reakcí na kritiku, která upozorňovala na nedostatečnou podporu bytových domů v rámci energetické politiky státu. Vyšší podpora představuje významný posun směrem k inkluzivnější energetické politice.

V rámci těchto změn byl zaveden nový systém bonusů pro nízkopříjmové domácnosti. Tento systém byl navržen tak, aby zjednodušil přístup k dotacím pro ty, kteří mají omezené finanční možnosti, a aby tak posílil podporu energetické účinnosti v těchto domácnostech. Výše bonusu může činit až 150 000 Kč na jednu nízkopříjmovou domácnost, a to primárně za účelem pokrytí zvýšených měsíčních plateb do fondů oprav. Nedojde tedy ke skokovému nárůstu těchto nákladů v nízkopříjmových domácnostech.

Další změnou je zavedení programu Nová zelená úsporám Light, který je zaměřen především na nízkopříjmové vlastníky bytů. Program umožní těmto vlastníkům bytů se starými okny v zateplených domech, kde v ostatních bytech již byla okna vyměněna, výměnu oken díky příspěvku až 12 tisíc korun na každé vyměněné okno.

Další změnou projde i program pro výměnu starých plynových kotlů. Nové podmínky pro získání této dotace jsou navrženy tak, aby umožnily širší využití této podpory a podpořily přechod na udržitelnější zdroje energie. Ministerstvo životního prostředí se Státním fondem životního prostředí představilo také základní parametry dotace na výměnu starých plynových kotlů. Od září se nově rozšíří dotační portfolio na výměnu tepelných zdrojů – k pevným palivům či elektřině přibude plyn.

Podmínkou podpory na výměnu plynového kotle bude aspoň částečně zateplený dům dosahující minimálně úrovně D klasifikační třídy energetické náročnosti budovy.

Novinkou je dále o 40 tisíc korun vyšší dotace na tepelná čerpadla typu země–voda s plošným kolektorem. Program nově podpoří i individuálně stavěná akumulační kamna na biomasu. Naopak tepelná čerpadla se zemními vrty již podporována nebudou.

Zásadní novinkou je dále zjednodušení žádostí o podporu pro instalaci fotovoltaických panelů. Nově budou žádosti o dotace na ně podstatně jednodušší, nebude totiž potřeba dokládat například projektovou dokumentaci. Žadatel si vystačí s předložením vyhodnocení úspor a přínosů.

Základní podpora se sjednotí bez ohledu na instalovaný měnič, maximální výše dotace 200 tisíc korun zůstane zachována.

Změny v programu Nová zelená úsporám jsou zaměřeny na zjednodušení přístupu k dotacím a rozšíření jejich dosahu. Jejich vliv na energetickou efektivitu českých domácností bude zřejmý v nadcházejících letech.

Pokud bychom vám mohli jakkoli být nápomocni při prověření, zda splňujete podmínky pro účast v dotačním programu Nová zelená úsporám, kdykoliv se na nás obraťte.

Váš tým LTA