COVID-19: Záruční program COVID III

COVID-19: ZÁRUČNÍ PROGRAM COVID III (19.5.2020)

Vážení klienti a obchodní přátelé,

dovolujeme si Vás informovat o tom, že dne 18.5.2020 Vláda ČR svým unesením č. 553 schválila Záruční program COVID III, v rámci kterého budou ze strany Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s. (dále jen „Záruční banka“) poskytovány záruky za bankovní úvěry podnikatelů poskytnuté spolupracujícími komerčními bankami. V tomto newsletteru Vám ještě před spuštěním žádostí o záruky přinášíme ty nejdůležitější informace.

1. KOMU JE PROGRAM URČEN

O poskytnutí záruky mohou žádat zejména podnikatelé, kteří ke dni 31.12.2019 zaměstnávali nejvýše 500 zaměstnanců a jejichž ekonomické aktivity byly omezeny v souvislosti s epidemií COVID-19. Podnikatelé musí být zároveň držiteli oprávnění k podnikání v alespoň jedné z podporovaných činností, jako je např. strojírenství, zemědělství, doprava a další. Úplný seznam podporovaných činností a další podmínky pro žadatele a konečné příjemce úvěru jsou dostupné na webových stránkách Záruční banky.

2. ÚVĚRY, NA KTERÉ JSOU ZÁRUKY POSKYTOVÁNY

Záruční banka poskytne záruky na úvěry uzavřené v období od 15.5.2020 do 31.12.2020, jejichž splatnost je sjednána nejdříve na 1.1.2021, a to za předpokladu, že jistina přislíbená komerční bankou k čerpání nepřesáhne

– částku ve výši 50.000.000, – Kč,

– dvojnásobek ročních mzdových nákladů konečného příjemce úvěru za rok 2019, a zároveň

– 25 % celkového obratu konečného příjemce úvěru za rok 2019.

Úvěry mohou být použity na úhradu výhradně výdajů provozního charakteru jako jsou mzdy, nájemné, platby za energie, úhrada dodavatelsko-odběratelských faktur, pořízení zásob, materiálu apod.

3. ZÁRUKY POSKYTOVANÉ ZÁRUČNÍ BANKOU

Výše poskytované záruky závisí na velikosti podnikatele dle jeho počtu zaměstnanců. Podnikatelům s maximálním počtem zaměstnanců ve výši 250 může být poskytnuta záruka až do výše 90 % jistiny úvěru poskytnutého spolupracující komerční bankou. U podnikatelů s počtem zaměstnanců ve výši od 250 do 500 může výše záruky dosáhnout až 80 % jistiny úvěru poskytnutého spolupracující komerční bankou.

Bez ohledu na počet zaměstnanců bude záruka poskytnuta na maximální dobu 3 let.

4. PODÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZÁRUKY

Záruční program COVID III bude realizován na základě žádosti podnikatele podané u spolupracující komerční banky, se kterou má Záruční banka uzavřenou smlouvu o portfoliovém ručení. Seznam spolupracujících komerčních bank je uveden na webových stránkách Záruční banky. Poskytování záruk nebylo k dnešnímu dni prozatím spuštěno. S ohledem na zkušenosti s předchozími záručními programy, u kterých došlo k vyčerpání finančních prostředků určených na záruky velmi rychle, však doporučujeme zahájit jednání s komerční bankou o poskytnutí úvěru již dnes a mít tak v okamžiku spuštění podávání žádostí o záruky úvěrovou transakci co nejlépe připravenou.

Věříme, že Vám náš newsletter pomůže zvážit Vaše aktuální možnosti, a jsme připraveni Vám být nápomocni při řešení jakékoli Vaší situace.

Váš LTA team

Newsletter ke stažení zde